Bilimsel adı “Panthera leo” olan kedigiller familyasından olan Aslanların derisi açık kahverengi ve sarı karışımlıdır. Koyu kahverengi renge sahip aslanlarda vardır ancak bunlar diğerlerine oranla çok daha az bulunmaktadır. Erkek aslanların, omuzlarına kadar dökülen yeleleri bulunur.Bu heybetli yeledeki kıllar sert ve dayanıklıdır.

Aslanların her birinin ağırlık ve boyları cinsiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Erkek aslanların ağırlıkları yaşadığı çevreye bağlı olarak 190-280 kg arasında iken dişi aslanların ise erkek aslana oranla daha hafiftir ve ağırlıkları 110-150 kg arasında değişmektedir. Boy olarak da, erkekler dişilerden daha uzundur. Erkek aslanın boyu 2.4-2.7 m arasında iken dişi aslanların boyu ise 2.1-2.3 m civarındadır. Ayakları üstünde durduklarında ise boyları, erkek aslanların 87-93 cm, dişi aslanların 70-75 cm gelir.

Erkek aslan tam bir güç sembolüdür. Omuzları, ayakları ve göğsü son derece kaslı bir yapıya sahiptir. Bir pençe darbesiyle ortalama büyüklükte bir hayvanın omurgasını kırabilir. Bu kadar güçlü yapısına rağmen, özel dizayn edilmiş pençeleri üstünde avına son derece sessiz bir şekilde yaklaşır. Tırnaklar çok keskin bir yapıya sahiptir ve istediğinde içeri çekebilir.

Çok az ışıkta bile ileri bir görüş kabiliyetleri vardır. Böylece, aslanlar geceleri de avlanabilir. Gözlerini bir taraftan diğerine çok fazla hareket ettiremedikleri için, yan taraftaki bir nesneye bakmak için kafalarını döndürmek zorunda kalırlar.

Güçlü bir koklama kabiliyetleri vardır. Bu kabiliyetleri onlara bir çok konuda yardımcı olur. Aslanlar belirli bir alanı kendi alanları olarak görür ve diğer aslanlar bu bölgeye girdiğinde şiddetle karşı koyar. Bölgenin sınırını çizmek, belirli alanlara işeyerek yapılır ve aynı şekilde kendi alana başka bir aslanın girip girmediği de gene koklama yoluyla gerçekleşir. Bu gelişmiş duyu, ona zaman zaman başka bir yırtıcının saklamış olduğu avı bulmak içinde yardım eder. Bu özel koku alma işlevine sahip olmasında, ağzının üst tarafında bulunan jakobson organı önemli işleve sahiptir.

Bir gölgelikte, yatarak derin nefes çekip daha sonra ağzını buruşturan aslan görüldüğünde, aslında onun çevreyi kokladığı anlaşılmalıdır.

Kedigiller arasında kuyruğunun ucunda püskül olan tek kedi, aslandır. Kuyruk önemli bir denge kurma aracıdır, ayrıca dişilerin yavrularla iletişimin için kuyruklarını kullandıkları düşünülmektedir.

Aslanlar söz konusu olduğunda, önemli bir özellikte, çok uzaklardan duyulabilen korku verici kükremeleridir. Onlar, bu hareketi, boğazlarında bulunan iki parçalı özel bir kemik vasıtasıyla gerçekleştirirler. Kükreme, aslanın meydan okuması olduğu gibi diğer aslanlara bir uyarı vazifeside görür.

Aslan yavruları doğduklarında gözleri tamamen kapalıdır ve çevreyi göremezler. Dişiler ortalama olarak 2-4 yavru dünyaya getirir. Ancak bu sayı bazen 8 e kadar çıkabilir. Yavrular ilk dünyaya geldiklerinde ortalama 25-30 cm kadardır. Ağırlıkları ise 400-450 gr gelir. Gözleri 2 hafta sonra açılsa da, görme işlevini yerine getirmek için bir müddet daha geçmesi gerekir.

Yavrular, doğduktan 4 hafta kadar sonra yumuşak yiyecekleri yiyebilir. Süt verme işleminden bir müddet sonra yavru annesi tarafından sürüyle tanıştırılır. Artık yavru sürüye aittir ve süt veren diğer dişileride emebilir. Aslanlar son derece sosyal hayvanlardır ve sürü yaşamı onlar için vazgeçilmezdir. Küçük bir sürü 4-5 dişi aslan ile bir erkek aslandan oluşurken, büyük bir sürüde 15-18 dişi ile 2-3 erkek aslan bulunabilir.

Doğada, yetişkin olanları için doğal düşmanları yok denecek kadar azdır. Diğer hayvanlar tarafından gerçekleşen aslan ölümleri genellikle, av sırasında avın boynuzlarından aldıkları yaralardan yada avlanacak hayvanın çifte atmasından kaynaklanmaktadır.

ASLANLAR HAKKINDA GARİP BİLGİLER

  • Bundan 2000 yıl önce avrupa,suriye,israil,iran,ırak,pakistanı kapsayan bölgede  1 milyondan fazla aslan vardı.1940 yılında aslan sayısı 450.000 civarındayken bugün dünyada sadece 32.000 aslan var.
  • Aslanlar kaplanlardan sonra en büyük kedigildir.
  • Erkek aslanın yelesi ne kadar koyuysa o kadar yaşlıdır.
  • Dişi aslanlar çiftleşmek için yelesi en uzun ve en koyu olan aslanı tercih ederler.
  • Diğer kedigillerin aksine aslanlar yüzmeyi severler.
  • Aslanlar günde yaklaşık 18 kilo et yiyor.Bunu bir insanın günde 70 hamburger yemesi gibi düşünebiliriz.
  • Aslan kedigillerin püsküllü kuyruğa sahip tek üyesidir.
  • Püskülleri 5-7 aylık olduklarında belirginleşmeye başlar.
  • C.Lewis in eseri narnia’da da  aslan  karakteri  “aslan” ismiyle canlandırılıyor.
  • Aslanların çoğu 2 yaşında yuvadan ayrıldıktan bir süre sonra ölür.Dünyaya gelen her 8 aslandan sadece 1 i yetişkin olana kadar yaşayabiliyor.
  • 2002 yılında  dişi bir aslan şaşırtıcı bir şekilde yavru antilobu korumuş ve sahiplenmiştir.2 hafta sonra  dişi aslan uyurken yuvadaki erkek aslan tarafından yense de kayda geçecek değerdedir.
  • Erkek bir aslan 3 metre boya ve 200 kilogram ağırlığa ulaşabilir.
  • Aslanlar ormanların kralı olarak nitelendirilse de çayır ve ovalarda yaşamaktadır.
  • Afrika aslanlarının nesli tükenmekte olup,sayıları azalmaktadır.Fakat buna rağmen nesli tükenmekte olan türler yasasıyla korunmamaktadır.Bunda avcılık faaliyetleri ,lobi etkilidir.
  • Chicago sanat enstitüsü bünyesinde 2 bronz aslan bulunmaktadır.Açılışı 1893 yılında yapılmıştır.
  • Aslanlar erkekleri dişilerinden farklı tek büyük kedi türüdür.
  • Aslanlar büyük kediler arasındaki en sosyal topluluktur.
  • Aslanın ısırığı ev kedisinin ısırığından 30 kat daha güçlüdür.
  • Aslanın kükremesi 8 kilometre öteden duyulabilir.Büyük kediler içinde kükremesi en uzaktan duyulan türdür.Kaplanın kükremesiyse sadece 2 kilometre öteden duyulabilir.
  • Büyük kedilerden sadece  kaplan, aslan, leopar ve jaguar kükreyebilir.
  • Aslanlar karanlıkta bir insandan altı kat daha iyi görebilirler. Geceleri, gözlerinin arkasındaki yansıtıcı  kaplama, ay ışığını yakalamaya yardımcı olur. Ayrıca, gözlerinin altındaki beyaz bir kürk parçası ışığı daha fazla yansıtmaya yardımcı olur.
  • Aslan aynı zamanda harry potterdaki gryyfindor evinin sembolüdür.
  • Tanzanya afrikadaki aslan popülasyonunun en yoğun olduğu yerdir.
  • Aslanlar, leopar ve kaplanlar kadar hızlı değildir.Bu yüzden takım halinde avlanırlar.Daha az enerji harcarlar.
Yorum Yapın

Yapılan Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış